Noniin, nyt o palailtu kotiin. Itse asiassa eilen jo tulin kotiin mut meni koko päivä varusteitte huoltoon joten kirjottelen tän raportin vasta nyt. Alunperin suunnitelma oli olla 5 yötä luonnon keskellä mutta keli vaikutti retken pituuteen lyhentämäl sitä yhellä yöllä. Mulla on vielä kesärenkaat autossa josta syystä lähtöki meinas siirtyy päivällä eteenpäi tai peruuntuu kokonaa. Lauantaina oli pakkasta mut totesin et tiet o kuitenki sulana ja katsoessani sääennustetta luvattii et on alkuviikko pakkasta mut sitte tulee pari lämpimämpää päivää. Päätin et meen retkelle pakkaseen ja tuun sulan aikana pois.

Lauantai 23.11.

Heräsin vast yheltätoista joten ensimmäine ajatus oli et en lähe viel tänää ja ku katoin mittarista et oli yksi pakkasaste ni tunne vahvistui vielä entisestään. Siinä sit puuhaltaessani muita askareita tuli sellane fiilis et jos en tänää lähe ni huomenna o sama juttu edessä. Joten nopeesti kaikki kamat kasaa ja kohti Nuuksioo. Matkalla kävin Varustenetin myymäläs kattelemas telttoja, makuupusseja ja rinkkoja. Kattelin MSR Hubba 1-hengen telttaa. Painoo sil o vaa 1,5 kg joten houkuttas ostaa ton mun reilu 3-kilosen tilalle. Hintaa oli 277 euroo. ei sinänsä paha. Mut jäi täl kertaa kaupan hyllylle. Rinkoist kattelin Savotan eri putkirinkkamallei. Parhaimmaks valikoitu 825-malli. 249 euroo. Seki jäi kaupan hyllylle mut jos jonku rinkan ens keväänä hankin ni se on toi. Jatkoin siis matkaa mitää ostamatta. Haukkalammen parkkipaikalle tulin sopivasti auringonlaskun aikaan. Siitä sit kamat selkää ja kohti Holma-Saarijärveä. Reitti oli ennestää tuttu joten en tarttenu karttaa enkä lamppuu viel. Siellä menin ekaks laavulle koska sieltä kuulu ääniä ja näky että nuotio oli jo palamassa. Pääs vähä helpommalla ekana päivänä. Siel oli kolme nuorta naista ja vähän aikaa juteltuu he kertoivat et he ovat partiolaisten ohjaajia ja metsässä oli n.30 lasta suunnistamas jotka palais laavulle tunnin-parin sisäl. Siinä sit söin leivän ja juttelin tytöille kunnes lapsia alko saapuu perille. Tuli sen verra tungosta et päätin siirtyä saareen jonne pystytin myös teltan. Sielki oli jo nuotio palamas ja menin siihe tekee ruokaa uudel kaasukeittimel. Toimii muute todella hyvin ja on todella kätevä kaikin puolin. Helppo lämmittää vesi eikä mee yhtää polttoainetta hukkaa ku sen voi sammuttaa heti ku o vesi kiehunu. Siinä oli mies kahden nuoren lapsensa kanssa retkeilemässä. Hekin jäivät saareen yöksi. Oisko ollu jotai 5 ja 7 vuotiaita. Hienoo et noin nuorena jo uskaltaa lähteä näinki myöhää syksyl retkeilemää. No, aika pitkälti kännykäl pelailemiseks se niillä meni ja me miehet juteltii siin. Hän on todella kokenut retkeilijä ja vaeltaja. Ei nyt ammattilainen mutta paljon käyny lapissa vaeltamassa. Sain paljon hyviä vinkkejä hänelt kylmällä säällä retkeiltäessä hänen kertomana ja kattomal miten hän tekee asioita. Illal alko sataa ja mies katto kännykäst et tulee aika rankasti vettä joten paettii telttoihin jonne sitte jäinki loppuillaks. Vähän luin kirjaa ja sit unta palloo. Ei tarvinu kauan odottaa unen tuloo mut aika paljo heräilin yöl kylmyytee.

Sunnuntai 24.11.

Heräsin vähän kylmyytee ja kesti aika kaua ennenku sain haettuu vauhtii makuupussista pois kömpimisee. Kello oli 10.30 siin vaihees! Hups! ei pitäny nii pitkää nukkuu. Perhe oli ollu jo pari tuntii hereil ja alko tehä pikkuhiljaa lähtöä. mä menin nuotiolle ja aloin keittää vettä puuroa varte. Pian aamupalan jälkee aloin purkaa leiriä ja lähdin jatkaa matkaa. Päivä oli ennättäny jo yli puolen. Sain vinkin et lammen kulmalt lähtee polku kohti Isoholmaa jota ei ollu merkitty karttaan. Sitä seurasin ja vastaantulijoilt varmistaen et oon menos oikeesee suuntaa saavuin Isoholmalle. Todella upee paikka! Varmasti seuraavalla Nuuksio reissulla meen yöks sinne. Siel söin leivän samal ku 4 nuorta ulkoilijaa sytytteli nuotiota. Jatkoin matkaa aika nopeesti Kattilan kautta Takalan laavulle. Matkan varrel pysähdyin juttelee vähäks aikaa parin pyöräretkeilijän kanssa joilla oli rengas puhjennu. Tarkotus oli mennä Pikku-Parikkaan rannalle jossa olin ollut pari vuotta aikasemmin jota myös suosittelen upean paikan takia, mutta laavu oli niin komee ja aurinko oli laskemassa joten en ois ehtiny nauttimaa siitä rannasta joten päätin jäädä laavulle yöks. Levitin kamat ja aloin sytyttää nuotiota. Jonku verran jouduin tekee töitä ennenku sain sen syttymää koska puut tuol oli todella märkiä. Siinä ruokaa tehdessä tuli nuori pari koiran kanssa syömää eväitä. Juteltii vähän aikaa kunnes he jatkoivat matkaa. Yks pari siinä kävi kääntymäs viel ja loppuillan sain olla yksin. Siellä on lähde parinsadan metrin päässä josta hain vedet. Menin nukkumaa jo vähä kasin jälkee eikä taaskaa kauaa tarvinu oottaa unen tuloo. Yöllä oli taas pakkasta ja heräilin kylmyytee muutaman kerran mutta muuten sain hyvin unta.

Maanantai 25.11.

Heräsin taas melko myöhään. Tein nuotion ja söin aamupalan. Jonki aikaa lämmittelin nuotiolla ennenku pakkasin kamat ja lähdin kohti seuraavaa päämäärää. Jonki verran menin omia polkuja mutta suurin osa matkasta oli metsätietä, maantietä ja pururataa. Suuntasin kohti Karjakaivon ulkoilualuetta ja Karjakaivolla piti kartan mukaa olla nuotiopaikka. Hienon mökin löysin ja ku siel oli porukkaa menin sisälle. Selvis et se on Helsingin Seudun Lapinkäijöiden ulkoilumaja ja keittokatos oli purettu pois ku se oli käyny huonokuntoseks. Juttelin aikani siellä olevien vanhempien henkilöiden kanssa ja he mainostivat sen verra yhdistystään että harkitsen liittyymistä siihen. Söin vähä evästä siellä ja jatkoin matkaa kohti Urjan rantaa. Sinne päästyäni masennuin heikosta polttopuutilanteesta ja varustuksesta. Saha sieltä löyty mut kirves oli sellane pölkyn päällä oleva terä. Siinä sahasin muutaman pöllin ja haloin viel vähemmän. Puut oli märkiä joten tein kauan töitä pilkotessa halkoja puukolla pieniksi tikuiks. Halusin et on riittävän paljon pikku tikkuja et nuotio syttyis kerrasta. Mutta kun ei! meni varmasti 30 tulitikkuu ja puolisen tuntii ennenku onnistuin saada nuotion aikaseks. Olin sen verran tyhmä et en ollu laittanu lisää vaatetta päälle joten oli kylmissäni kun sain tulen aikaseks. Päätin et AINA ensimmäiseks ku tuun paikalle laitan lisää vaatetta ku ei tiedä kuinka nopeesti saa nuotion aikaseks! Tein ruuan. Vähän joutu hakkaamaa lammen pintaa puulla et sai jään rikottuu. Alko olla melko kylmä jo. Joka kerta ku haki vettä tai puita joutu lämmittelemää nuotiol. Pystytin teltan ja loppuillan oleskelin nuotiolla. Menin nukkumaan taas melko aikasee. Yöllä lämpötila laski kuuteen pakkasasteeseen minkä sain kuulla aamulla paikalle tulleilta herroilta. Olin onneksi laittanut yhden kerraston enemmän vaatetta ku normaalisti eikä ollut mahottoman kylmä mut heräsin silti taas muutaman kerra kylmyyteen.

Tiistai 26.11.

Oli tosiaa kylmä. Joutu tekemää paljon töitä motivoidaksee ittensä pois makuupussin "lämmöstä". Puin nopeesti päälle ja hypin ja juoksentelin et sai lämpöä päälle. Edellisen päivän taistelu nuotion sytyttämisessä sai tekemää päätöksen et en sytytä aamunuotioo vaa syön nopeesti aamupalan ja pakkaan ja lähen jatkaa matkaa. Aloin lämmittää vettä joka aluks näytti hyvält vaikka liekki oli aika heikko. Lopult se sammu kesken kaike. Kaasuu oli viel reilusti jäljel joten syynä oli kylmyys. Ei vaa riittäny tarpeeks painetta et kaasuvirtais ja pitäis liekin yllä. Söin sit myslii johon laitoin 2 runsasta lusikallista hilloo ja lämmintä vettä. Siinä syödessä ja pakkaillessa tuli paikalle ensin kaks vanhempaa herraa ja heidän lähettyä pariskunta koiran kanssa. Ja vielä just ku olin lähtemässä tuli retkeilijä paikalle. juttelin kaikkien kanssa jonkin aikaa ja kaikilt sai uusia vinkkejä nimenomaa kylmällä retkeillessä. Ittellä kun ei oo aikasempaa kokemusta niin tuolta saamat kokemukset ja muilta saamat vinkit on hyödyllisii jatkossa. Itsestääselvyyksii mut joita ei tuu ajateltuu etukätee. Jatkoin matkaa Hynkänlammelle. Oon menny yhen nuotiopaikan ohi muutaman kerran eri reissuil. Tutkittuani karttoja päädyin kahtee vaihtoehtoo joka vois olla oikee paikka. Päätin suunnata sille lähemmälle vaihtoehdolle. Aluks menin pururataa pitki mut poikkesin sit mettää ku kartal näytti kahen jyrkänteen välii jäävä laakso hienolt paikalt. Pienoinen pettymys oli mut ei haitannu. Eipä tarvinu mennä koko matkaa pururataa pitkin. Lähestyessäni leiripaikkaa luulin vähä harhaantuneeni joten lähin kiipeemää mäen päälle varmistautuakseni asiasta. Olin ollu oikeella reitillä mut tosta ei tullu muuta ku pieni reitinmuutos ja turha kiipeeminen n. 30-40 metrii. Tulipaha varmistettuu. jos oisin ollu missä luulin olevani olisin menny puolisen kilsaa väärää suuntaa. Kävelin Hynkänlammen keittokatokselle vain huomatakseni et se ei ollu se paikka minne olin halunnu mennä. Hieno paikka mut ei se mitä etin. Vähä aikaa mietittyäni päätin kuitenki jäädä siihen ja jättää "oikean paikan" seuraavaan kertaan. Sytytin tulet joka onnistu täl kertaa helposti. Aurinko laski ja loppuilta meni tulen äärellä  välillä puita hakaten ja syöden yms. Ku menin nukkumaa huomasin et lämpötila oli noussut jo plussan puolelle. Iskä lähetti viestin et yöllä oli tulossa räntäsade joka vähän huolestutti mua ku pelkäsin et se jää maahan ja muodostaa jäätä. Nukuin hyvin koko yön.

Keskiviikko 27.11.

Heräsin ja nousin melko nopeesti. Olin illal päättäny kokeilla autolle kävelemist ilman aamupalaa ja juotavaa. Matkaa oli n. 10 kilsaa. Pakkasin leirin ja lähin kävelemää. Menin melkein kokonaa pururataa pitkin. Meinas kyl olla raskasta varsinkin jyrkät ylämäet. Menin Solvallan urheilukentän vierestä ja siit Haukkalammen parkkipaikalle. Välillä on kaks pitkää porraspätkää. Toisessa on muistaakseni n. 300 rappusta. niissä meinas happi loppua. Piti pariin otteeseen pysähtyy lepäämää. Lopult kuitenkin pääsin autolle ja hain vettä ja söin suklaata. Koska oli plussa-asteit mun ois pitäny ottaa pitkät alushousut pois mut jostai syystä en ottanu ennenku tuli hiki. Paha virhe normaalisti mut tuolla sil ei ollu nii välii. 

Mitä opin retkellä?

-Pakkasella varusteet jäätyy. Myös teltta on jäässä aamulla. Ja kun se kerran kastuu ja jäätyy, se ei sula eikä kuivu.

-Makuupussi toimii hyvänä selänlämmittäjänä nuotiol jolloin etupuolelle on lämmin mut selälle tulee kylmä.

-Kannattaa pitää pakkasretkillä  juomapullona termospulloa. vesi pysyy lämpimänä eikä esim. jäädy yön aikana pulloon.

-Kaasu ei välttämättä toimi pakkasilla. kannattaa pitää villasukkaa tai jotai kaasusäiliön päällä pitämässä kylmän poissa.

-Enemmän lämmintä vaatetta mukaan. Pitää olla niin lämpimät vaatteet et pystyy olemaan paikallaan ilman nuotiota ilman et tulee kylmä.

-AINA ensimmäiseks lämmintä vaatetta päälle ku tulee taukopaikalle.

-Olis pitäny olla lämpimämpi makuupussi mukana ja toinenki makuualusta.